“ZAŠTO DA DAM DVA DINARA” Počela je naplata kesa u prodavnicama, a kupci nose stvari u rukama i PSUJU

Počela je naplata kesa u “Shop&Go” radnjama trgovinskog lanca “Delez”, a kupci nisu baš radi da plate dva dinara, pa pojedini kupljenu robu nose u rukama.

Navike se teško menjaju. Ono što je do nedavno bilo besplatno, a i dalje je u većini trgovinskih radnji, kupci ne žele da plate makar to bilo i “simboličnih” dva dinara.

– Zašto da platim? Stvar je principa. Ne želim da niko na meni zaradi, pa makar to bilo i dva dinara. Šta to znači, do danas može besplatno, a sada moram da platim – kaže revoltirana Jelica Đekić iz Beograda.

FOTO: ARHIV/KLIX.BA / RAS SRBIJA

Na pitanje ne misli li da je to način da je trgovac “primora” da sa sobom nosi platnenu torbu i tako da svoj doprinos zaštiti okoline, kaže:

– Ja, inače, vodim računa o okolini, ali princip je princip – kategorična je Jelica.

Psuju, negoduju i ponesu kupljeno u rukama

I trgovci kažu da kupci negoduju, kada ih obaveste pri zaključenju računa da kesu moraju da plate dva dinara.

– Bilo je i neprijatnih situacija, psuju. I onda revoltirani ponesu to što kupe u rukama, bez kese – kaže jedna od prodavačica.

Ima i onih koji bez reči plate i ponesu kupljeno.

– Ne razmišljam šta košta ni koliko košta, a najmanje mislim o ceni kese, draže mi je i da platim, nego da nosim u rukama. Imam kući jedan ceger, pa ću početi da ga nosim, i to će biti moj doprinos da manje zagađujem okolinu – kaže Mihailo Jović.

Trajna torba kao rešenje

Iskustva trgovaca pokazuju da ekološko osvešćivanje kupaca najjednostavnije je kada svi počnu sa naplatom plastičnih kesa, ali i kada ponude mogućnost “trajne torbe”. Ipak, dugogodišnje navike teško da će se preko noći promeniti. Ali će se menjati.

Kupci su radi da nose platnene torbeFOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RAS SRBIJA
Kupci su radi da nose platnene torbe

– Reakcije su pozitivne, kao i svest naših građana kada je u pitanju zaštita životne sredine. Prema anketi koju smo u saradnji sa volonterima iz Mladih istraživača Srbije sproveli u 10 radnji, 76 odsto građana se izjasnilo da će ih ova inicijativa u “Shop&Go” radnjama podstaći da nose ceger od kuće prilikom odlaska u kupovinu. Strateški smo opredeljeni za uvođenje sistema naplate plastičnih kesa, a kako bi se smanjila njihova upotreba. Tako da ćemo u narednom periodu naplatu kesa proširiti na sve ostale formate kompanije “Delez” – “Maksi” i “Tempo”. Uvereni smo i da će i drugi trgovinski lanci krenuti našim stopama – kaže za “Blic” Nikola Papak, menadžer korporativnih komunikacija “Delez Srbija”.

“Dostižemo evropske savremene standarde”

U Ministarstvu zaštite životne sredine, potvrdili su nam da je izbacivanja iz upotrebe plastičnih kesa u Srbiji jedno je od aktuelnih pitanja unapređenja zaštite životne sredine, a istovremeno, njegovim rešavanjem dostižemo evropske savremene standarde kada je u pitanju životna sredina i kvalitet življenja i stanje zdravlja u celini.

– Trenutno su u izradi specifični planovi implementacija EU direktiva koji će biti osnov za pregovore sa EU i kojima će biti definisani tačni predlozi rokova za usklađivanje i pozicija za pregovore. Zakon koji bude donet biće obavezujući za sve subjekte na koje se tematski odnosi i nepoštovanje primene zakona će povlačiti sankcije – kažu u resornom ministarstvu.

Za kese u Grčkoj 0,04 evra

U Grčkoj naplata kesa počela je 1. januara, a veliki potrošači do tada besplatnih plastičnih kesa, od početka godine morau da izdvoje 0,04 evra po kesi. Grci troše oko 400 kesa po stanovniku godišnje, dok je prosek u EU 280.

FOTO: MLADEN ŠURJANAC / RAS SRBIJA

Cilj je da se dostigne broj od 90 plastičnih kesa debljine 15 do 50 mikrona po osobi, što je u skladu s propisima. Oni su razradili i strategiju kako da smanje upotrebu plastičnih kesa. Prva mera je uvođenje cene, a ako to ne uspe, 2019. kese će poskupeti na 0,07 evra. U slučaju neuspeha, od 2020. plastične kese biće zabranjene.

I u Crnoj Gori do kraja godine naplata

Inače, plastične kese su zabranjene u više od 35 zemalja sveta.

A tamo gde nije počela naplata, to se planira. To je slučaj sa Crnom Gorom, gde se očekuje naplata kesa do kraja godine.

(Danijela Nišavić)

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply