(VIDEO) KAKO JE KRVNIK ORIĆ MUČIO I UBIJAO SRBE Svedok: Prvo je izvadio oči sudiji Iliću, pa ga je zaklao!

Prvostepenom presudom Suda BiH Naser Orić je oslobođen krivice za počinjenje krivičnog dela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u selu Zalazje 12. jula 1992. kada je ubijeno 69 Srba.

 

Naime, Orić je tom prilikom mučio, a zatim i zaklao predratnog sudiju u Srebrenici Slobodana Ilića, piše Pres Republika Srpska.

“Lično mi je pričao da je u Zalazju nožem prvo izvadio oči Iliću, a potom je nesrećnog čoveka zaklao”, priča Ibran Mustafić.

 

FOTO: PROFIMEDIA

 

“Orić je životinja, a ne čovek”

 

Nekadašnji visoki funkcioner SDA u Srebrenici Ibran Mustafić opisao je ubistvo sudije Ilića u svojoj knjizi “Planirani hoas”. On je medije ranije izjavio da je “Orić životinja, a ne čovek”.

 

“Govorim istinu, jer nikada nisam gledao ko je Srbin, Bošnjak i Hrvat rekao je Mustafić: – Da sam mogao da sudim Oriću u Hagu, ja bih mu za zločine nad Srbima presudio najmanje 20 godina zatvora. Ali, za zločine nad sunarodnicima presudio bih mu najmanje 200.000 godina. On je najodgovorniji što je Srebrenica postala najveća mrlja u istoriji čovečanstva. On je i 1993. godine, kad je ova enklava umalo osvojena, pobegao iz Srebrenice. Pobegao je i 1995. Orić je najobičnija jajara i da nema srpskih medija, njemu se ne bi pridavao ikakav značaj”.

 

FOTO: PRINTSCREEN/ FACEBOOK

Naser Orić ubio Belog

 

Naser Orić, krvnik iz Srebrenice, kao pripadnik specijalne jedinice Savezne policije, 4. avgusta 1991. godine učestvovao je i u likvidaciji Branislava Matića Belog, jednog od glavnih finansijera SPO i osnivača Srpske garde!

 

I ovo ubistvo Ibran Mustafić je opisao u svojoj knjizi „Planirani haos“ u kojoj citira Orićevu izjavu o tome zbog čega je imao raspisanu poternicu Saveznog SUP-a iz Beograda u vreme kad je prebegao kod njih u Bosnu i stranku SDA:

 

“Tačno je da je za mnom bila raspisana savezna poternica, ali ta poternica je bila zbog toga što sam direktno u Beogradu učestvovao u ubistvu Belog, vođe Belih orlova”, kazao je Orić.

 

“Nakon što su u Belog sasuli šaržere municije, ubice su se udaljile sa mesta događaja, skoro ne žureći. Naser je potom telefon pozvao broj u kući Matićevih. Javila se njegova žena Tanja, koja je vrištala od bola. Naser je tražio na telefon Belog, a Tanja je, odgovorivši da je ubijen, spustila slušalicu, i uključila se telefonska sekretarica, koja je snimila dalji razgovor – “Orao ubio belog orla, haha haha…”, stoji u knjizi.

Žao mi je što nisam ubio generala Moriona

 

U svojoj životnoj ispovesti objavljenoj u knjizi ” Od gazimestana do Haga i nazad” ratni komandant Srebrenice Naser Orić otkrio je brojne pojedinosti iz opkoljene zaštićene zone UN, među kojima je otkrio da mu je žao što nije ubio tadašnjeg komandnata UNPROFOR-a u BiH francuskog generala Filipa Moriona.

 

Orić je optužio Moriona da laže kada, danas tvrdi da je došao spasisti stanovnike Srebrenice i optužio ga da je sarađivao sa srpskom vojskom.

 

“Da ga nismo zarobili, on ne bi ostao u Srebrenici. Međunarodna zajednica pokušava da ga napravi herojem, međutim, on je bio najveća kukavica. Ostaviti toliko naroda, žena i dece…. Pokušao je da pobegne kroz jedan propust, kanal, ali smo ga uhvatili i ponovo vratili među narod. Takve patnje koje je izdržao naš narod, niko nije preživeo. Kada se vratio među Srbe, posle sastanka u Srebrenici, on je njima rekao: „ Idite slobodno”. Sad mi je žao što ga nisam ubio”, rekao je u svojoj ispovesti Orić.

 

Orić Legiju nazvao “jajarom”

 

Orić u nastavku knjige iznosi stavove o pojedinim ljudima i svojim ratnim neprijateljima. Dobrim ratnicima nazvao je komandanta ” “Vukova sa Drine” Milana Jolovića Legendu, “Pantere” Ljubiše Savića Mauzera i druge. Istakao je da “smo se školski ganjali”, dodavši kako je “njih delila neprimetna granica od dobrih ratnika do ratnih zločinaca”.

 

“Opet, među srpskim specijalnim jedinicama bilo je i ‘jajara’ koje su imale jaku medijsku promociju. Prvenstveno mislim na Milorada Ulemeka Legiju i njegov ratni put. Taj je sve radio na blef. Od prilično lažirane biografije za Legiju stranaca, pa do ratnih podviga kojih uopšte nije bilo. Bilo ga je samo tamo gde je bilo nezaštićenih civila i pljačke” otkriva Orić.

 

Dodao je kako će Legija u istoriju ući samo po ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine.

 

Podsetimo, Srbija je poternicu za Orićem raspisala 2014, zbog sumnje da je počinio krivično delo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine. Njega je Haški tribunal 2006. godine osudio za ratne zločine po jednoj tački optužnice na dve godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine. Nakon žalbe na presudu, Orić je 2008. proglašen nevinim, pošto je Apelaciono veće u Hagu tada zaključilo “da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993, ali da “dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu”.

 

Kurir.rs

Foto: Arhiva

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply