Umrla je sa 13 godina, a posle svoje smrti spasila je čak osam života! Razmislite o njenoj odluci…

Džemina Lejzel je imala samo 13 godina kada je preminula od aneurizme mozga. Priča o ovoj tinejdžerki iz britanskog Somersera može da nadahne sve ljude dobrog srca da krenu njenim putem.

Pratite nas i na Viberu!

Džemina je pred smrt odlučila da bude donor organa, a zahvaljujući toj odluci spašeni su čak osam života.

Lejzel je preminula u martu 2012. godine kada se iznenada onesvestila tokom priprema za rođendansku zabavu njenoj majci. Preminula je nakon četiri dana.

Donirano je njeno srce, deo creva, pankreas, bubrezi, pluća i jetra. Među osobama kojima su transplantirani ovi organi ima čak petoro dece. Njeni roditelji su rekli da bi Džemima bila vrlo ponosna.

“Znali smo da je Džemima želela da bude donor jer smo razgovarali sa njom o tim stvarima nekoliko nedelja pre njene smrti. Razgovor je bio uzrokovan smrću osobe koja je poginula u saobraćajnoj nesreći, a koju smo poznavali. Osoba je imala donorsku karticu, ali organi nisu mogli da se iskoriste zbog okolnosti u kojima je umrla. Džemima je tada saznala za doniranje organa, i rekla kako bi i ona jednog dana volela da na taj način pomogne drugima”, rekla je njena mama Sofi.

Foto: ThinkstockFOTO: THINKSTOCK

Njeni roditelji nisu znali da je Džemima jedina osoba čiji su organi transplantirani tolikom broju ljudi. Istakli su kako su veoma ponosni.

“Stotine ljudi umire čekajući na listama za transplantaciju jer mnoge porodice kažu “ne” doniranju organa. Molimo vas da kažete svojoj porodici ako želite da donirate svoje organe nakon smrti”, kazao je Entoni Klarkson iz Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije.

Priča male Džemine možda može podstaći ljude da razmisle o doniranju organa. Pomoći drugima nekad ne znači tražiti uslugu zauzvrat…

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply