U Srbiji se devojčice OTIMAJU za sat vremena solarijuma, ne znajući koliko imaju više šanse da obole od RAKA KOŽE

Jedan od ključnih razloga za sve veći broj obolelih od raka kože jeste porast popularnosti solarijuma, posebno među mladim ženama, tvrde stručnjaci. To govore i podaci Svetske zdravstvene organizacije (450.000 slučajeva godišnje u svetu).

Inicijativa lekara da se u Srbiji zabrani sunčanje u solarijumima mlađima od 18 godina postoji već nekoliko godina. Država je najavila još prošle godine da će zabraniti solarijume za maloletnike, ali je ta odluka odložena za ovu godinu. Međutim, i dalje nije poznato kada će se to desiti, a sezona sunčanja u salonaom je već uveliko počela. Devojčice se otimaju za termine u solarijumu kako bi na predstojećim maturama bile preplanule.

U Srbiji se godišnje otkrije od 500 do 600 novih slučajeva obolelih od melanoma, a prema podacima Instituta za javno zdravlje “Batut”, zabeležen je porast obolevanja kod mladih koji imaju do 29 godina, i to pre svega kod devojaka.

Sve stoji na inicijativi

Ultraljubičasti zraci su povezani sa pojavom najsmrtonosnijeg karcinoma – melanoma, a koža je najosjetljivija do 15 godine. U Srbiji za sada jedino postoji inicijativa dermatologa da se zabrane sunčanje u solarijumima mlađima od 18 godina zbog njihovog kancerogenog dejstva, kao što je to uradio i veliki broj evropskih zemalja.

*Foto: Profimedia

U zemljama gde je solarijum sada zabranjen, vlast je poslušala stručnjake i to zahvaljujući izveštajima u kojima se jasno vidi da je solarijum direktno odgvoran za nastanak melanoma, odnosno da oni koji su u mladosti odlazili u solarijum imaju 75 posto veće šanse da dobiju rak kože u budućnosti.

Zbog toga se mnogi u Srbiji pitaju zašto nakon bezbroj inicijativa, koje su upućivali stručnjaci, još uvek nema zakonskog okvira. Maloletne devojčice u našoj zemlji svakodnevno se sunčaju u solarijumima, gde ne postoji zakon koji će im zabraniti da svoju mladu, još vrlo osetljivu kožu izlažu UV zracima koje bi ih jednog dana mogle koštati života.

Koža sve pamti

Ultraljubičasti zraci direktno su povezane s tumorima, a najosetljiviji period u čovekovom životu, kada je koža u pitanju, jest onaj do 15. godine. Tada koža najviše pamti, a kasnije plaća cenu izlaganja UV zracima.

Posledice neumornog izlaganja u solarijumu mogu biti opekotine, alergijske reakcije, umnožavanje mladeža ili pak prelazak mladeža u melanom.

Formirana radna grupa

U Srbiji je, kako kažu u Ministarstvu zdravlja, formirana radnih grupa za izradu segmenata koji regulišu upotrebu solarijuma, ali se ne zna kada će oni biti zabranjeni za maloletnike, kao ni kada će u potpunosti mogli da budu zabranjeni, a što je u skladu sa preporukama Evropske unije.

Pojačan nadzor na salonima

Dr Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja i načelnik Sektora za inspekcijske poslove, potvrdio je da će biti pooštreni uslovi za korišćenje solarijuma, kao i inspekcijski nadzori nad salonima.

– Biće tačno propisano izlaganje i određivanje minutaže, koliko telo može da primi zračenja. U konsultaciji smo sa udruženjima dermatologa koja će nam dati stručne okvire za korišćenje solarijuma. Naročito će se voditi računa o tipu kože. Na taj način ćemo učiniti da solarijumi koliko-toliko budu bezbedni. Takođe, prvi put primenjivaće se i kaznene odredbe, kako za salone kozmetike, tako i za pojedince koji se ogluše o pravila – kaže Panajotović.

Potpuna zabrana solarijuma za sve

*Foto: Ras / Ras Srbija

On najavljuje i da bi Srbija sledeće godine mogla u potpunosti da zabrani solarijume.

– Imajući u vidu da postoje različita viđenja korišćenja solarijuma i da su neke zemlje već zabranile njegovu upotrebu, EU je dala preporuka da se solarijumi više ne koriste. I Srbija će se voditi tim preporukama i, ukoliko stav EU po tom pitanju bude definitivan, donećemo odluku u skladu sa tim – kaže Panajotović.

Nakon mnogih istraživanja, Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je nastanak melanoma kod mladih direktno povezan sa odlaskom u solarijum. SZO je, takođe, solarijum proglasila za kancerogen prvog reda i da spada u istu kategoriju kao cigarete i rak pluća.

(BalkansPress / Blic.rs)

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply