Trinaestogodišnjak otkrio blago Haralda Plavozubog

Arheolog amater otkrio je značajno blago, koje je najverovatnije pripadalo danskom kralju Haraldu Plavozubom Gormsonu, tokom čije vladavine je Danska primila hrišćanstvo.

Rene Šon i njegov učenik Luka Malašnitšenko bili su u potrazi za arheološkim predmetima koristeći detektore metala na ostrvu Rugen na severu Nemačke, kada su naišli na predmet za koji su isprva mislili da je bezvredno parče aluminijuma.

Rene Šon i Luka Malašnitšenko

Rene Šon i Luka Malašnitšenko

Ipak, nakon pažljivije inspekcije shvatili su da se radi o srebrnjaku. O veoma starom srebrnjaku.

Odmah nakon otkrića u januaru, obavestili su regionalnu arheološku službu, koja je poslala tim ljudi da istraže područje od 400 metara kvadratnih.

Pronađena je riznica za koju se veruje da je pripadala danskom kralju Haraldu Gormsonu, poznatijem kao Haraldu Plavozubom, koji je vladao od 958. do 986. godine.

Otkrivene su ogrlice, perle, broševi, „Torov čekić“, prstenje i oko 600 novčića, uključujući oko 100 iz Plavozubovog vremena, koji je tada vladao nad današnjom Danskom, severnom Nemačkom, južnom Švedskom i delovima Norveške.

„Ovo je najveće otkriće Plavozubovih novčića u ovom delu baltičkog regiona i veoma je značajno“, rekao je glavni arheolog, Mihael Širen za agenciju DPA.

Najstariji pronađeni novčić je damaskijski dirham iz 714. godine, ali i peni iz 983. godine.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply