TRAGEDIJA VEKA: Mala Milica (3) sela je na nošu. U sledećem trenutku, otac ju je zatekao u lokvi krvi u kupatilu (FOTO) (VIDEO)

Milica je na preponi imala veliku ranu kroz koju je iskrvarila, ali i druge teške povrede.

Da je živa, Milica Rakić bi danas imala 22 godine. Njeno ime ostalo je duboko urezano u narodu. Postalo je pre tačno 19 godina, 17. aprila 1999. godine kada ju je tokom NATO bombardovanjapogodio geler u kući u Batajnici.

Šrapnel eksplodiranog projektila, od kojeg se još vide oštećenja na fasadi porodične kuće Rakića u Ulici Dimitrija Lazarevića Raše broj 8, pogodio je Milicu, tačno u 21.30 sati dok je sedela na noši u kupatilu, i prekinuo trogodišnji život. Njena msrt postala je simbol stradanja i patnji dece.

Njena porodica odavno ne želi više da govori za medije. Međutim, svojevremeno je Miličin otac Žarko ispričao scenu u kojoj je NATO ubio njegovog anđela.

Foto: Arhiva Večernje novosti

*Foto: Arhiva Večernje novosti

Mama, koja je u tom trenutku bila trudna a da to nije ni znala, ostavila ju je samo na tren kako bi joj pripremila krevet za spavanje. Vrata na kupatilu bila su otvorena. U jednom trenutku začula se jaka detonacija. Stakla, pločice i fasada su popucali.

Foto: Arhiva Večernje novosti

*Foto: Arhiva Večernje novosti

Žarko, Miličin otac utrčao je u kupatilo. Dete mu je ležalo mrtvo na podu, oko nje je bila krv… Ipak, nadao se da je Milica i dalje živa… Uzeo ju je u ruke, sjurio se niz stepenice, odneo u auto i prevezao u bolnicu, međutim, tamo su mogli samo da konstatuju smrt.

Foto: Privatna arhiva

*Foto: Privatna arhiva

Milica je imala veliku ranu na preponi kroz koju je iskrvarila, ali i druge teške povrede.

Prilikom istog dejstva lakše je povređen i dečak Dražen Janković, koji je tada imao dve godine.

Foto: Marko Todorović

*Foto: Marko Todorović

Milica je sahranjena na batajničkom groblju 19. aprila.

Foto: Telegraf

*Foto: Telegraf

Jedna ulica u Batajnici, kao i jedna u novosadskom prigradskom naselju Veternik ponele su njeno ime, a nedavno je obnovljena bista na spomeniku u Tašmajdanskom parku podseća na stradanje 79 nevine dece tokom 78 dana bombardovanja. Njen lik oslikan je i u hercegovačkom manastiru Tvrdoš, a postojale su i inicijative da se proglasi mučenicom.

O maloj Milici ispisani su i stihovi:

 

(BalkansPress / Telegraf.rs)

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply