SREĆNA SLAVA! Danas je Mratindan, saznajte kakva nas zima čeka!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog kralja Stefana Dečanskog, odnosno Mratindan.

Mratindan

Mratindan, Foto: printscreen

Legenda kaže da je sin kralja Milutina i otac cara Dušana je po naređenju oca bio oslepljen. Tada se Stefanu javio Sveti Nikola i pokazao mu njegove oči, i tada mu je rekao: “Stefane, ne boj se, evo tvojih očiju na mome dlanu, u svoje vreme ja ću tih ih vratiti.”

Pet godina je proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja. Nakon pet godina provedenih u Carigradu, ponovo mu se javio Sveti Nikola koji je ispunio svoje obećanje. Prema legendi, Stefan je progledao i u čast ovog svetitelja podigao hram Dečanski.

Evo šta da uradite sa hranom koja vam preostane nakon slave

U narodu postoji izreka: “Sveti Mrata, sneg za vrata”, kojom je označen početak zime. Kod starijih ljudi postoji verovanje da, ukoliko za Mratindan bude maglovito, zima će biti promenljiva. U slučaju vedrog dana, zima će biti mrazovita i ljuta.

U ovim danima ne valja da dajete ništa iz kuće, kao ni da perete veš.

Danas se slavi i Sveti Mina

Ovaj svetac bio i ostao veliki čudotvorac, i na zemlji i na nebu. Ko god je svetog Minu slavio i na nevolji u pomoć ga sa verom prizivao, on mu je pomogao. Više puta javljao se kao ratnik na konju, da pomogne vernima, ili da kazni neverne.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply