SNOUDEN IZ PROKUPLJA: Jovan M. (19) srušio 4 miliona sajtova po svetu, a imao dvojku iz programiranja

Srpski klinac iz Prokuplja uhapšen je u utorak zbog sumnje da je bio na čelu hakerske bande.

Jovan M. (19) iz Prokuplja uhapšen je u utorak zbog sumnje da je bio na čelu hakerske bande koja je po narudžbi klijenata srušila čak 4 miliona sajtova po celom svetu. Na meti hakerskih napada bile su banke, državne institucije, policija i onlajn sajtovi za igru širom planete, ali nijedan nije bio iz Srbije, piše Informer.

Pored Jovana M, u međunarodnoj policijskoj akciji priveden je i Vukašin D. (21) iz Rume, ali on nije bio visoko rangiran u toj hakerskoj “družini”. Jovan M. je do pre mesec dana bio učenik četvrtog razreda Tehničke škole “15. maj” u Prokuplju, ali je zbog velikog broja izostanaka, više od 300, prešao na vanredno školovanje. Jovan je, čudne li ironije, iz stručnih premeta Programiranje i Računarske mreže imao dvojke.

*Foto: Facebook / Jovan M: Upućeni kažu da je zaluđen kompjuterima

Njegovi školski drugovi kažu da je on zaluđen kompjuterima, ali ih je šokirala vest da je uhapšen zbog hakerisanja:

“Čačkao” po internetu

– Istina, voleo je da “čačka” malo više po internetu. Upadao je na sajtove nekih političkih partija i posle im slao obaveštenja na šta da obrate pažnju, gd eim je sajt slab, nezaštićen, davao im savete i slično. Mislim da mu je tužilaštvo pre dve godine izreklo zabranu da koristi računar ili tako nešto, baš po prijavi nekih organizacija – priča jedan njegov školski drug.

U školi u kojoj se Jovan školovao za elektrotehničara računara nisu želeli da komentarišu njegovo hapšenje.

“Kliker” za računare

– Jovan ima “kliker” za tehniku, posebno računare, ali to je za njega sve bila igra i zabava. Po ceo dan je znao da visi na internetu, da skida neke fore, da istražuje. Nije krio da je opsednut kompjuterima, ali ko bi rekao da je bio na čelu neke međunarodne bande – čudi se Jovanov poznanik iz Prokuplja.

Inače, Jovana su u tom gradu već prozvali Prokupački Snouden, po Edvardu Snoudenu, američkom stručnjaku za kompjutere i bivšem agentu CIA i Nacionalne agencije za bezbednost.

*Foto: Tanjug / AP / “Pravi” Snouden

Snouden je obelodanio 1,7 miliona poverljivih dokumenata, koja otkrivaju detalje globalnog špijuniranja američkih službi po celom svetu. Zanimljivo je da je i Snouden, kao i Jovan M, imao slabe ocene u školi.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply