SNOHAČENJE, najbizarniji srpski seks običaj: Ne bi bilo dobro da vas danas uhvate u njemu

Dok je Srbija bila pod vladavinom Otomanskog carstva, narod u njoj je, uslovno rečeno, bio primoran da prihvati razne narodne običaje. Među njima ima svakakvih – od verskih do seksualnih

Ljubavni par, stariji muškarac i devojka, muž i žena, otac i ćerka
Foto-ilustracija: pixabay.com

Naša kultura prepuna je različitih običaja, za koje većina generacija nikad nije čula dok ih se u nekim krajevima još pridržavaju. Svakako najinteresantniji jesu seks i svadbeni običaji u Srbiji,  a jedan od njih je svakako snohačenje, zbog kojeg bi se danas moglo i na sud.

Dok je Srbija bila pod vladavinom Otomanskog carstva, narod u njoj je, uslovno rečeno, bio primoran da prihvati razne narodne običaje. Među njima ima svakakvih – od verskih do seksualnih.

BIO ŽIV SVE DO 1878. GODINE

Jedan od najjezivijih i najbizarnijih običaja je svakako snohačenje, a podrazumeva seksualni odnos između svekra i snaje, koji se javljao zbog seksualne nezrelosti ili odsutnosti sina, što je trajalo sve do njegovog punoletstva. Ovaj običaj nije smatran za greh, a poštovao se od 1878. godine, pa sve do kraja Drugog svetskog rata.

Snohačenje je nasleđeno od Južnih Slovena, postojalo je od 1878. godine, pa sve do povlačenja Otomanskog carstva s Balkana 1912. Međutim, potpuno je iskorenjeno tek krajem Drugog svetskog rata.

Praktikovale su ga sve klase društva, bez obzira ne etničku pripadnost i veroispovest. Bio je rasprostranjen, kako u selima, tako i u planinskim delovima. Međutim, ovaj običaj nije se “poštovao” samo u Vranjskom kraju, već i u Pomoravlju, gde je pravilo bilo da se oženi maloletni dečak, koji još uvek nije sposoban za seksualne odnose, sa odraslom devojkom.

SNAJA RODI SVEKRU DETE, NIKO NIJE SMATRAO GREHOM

Foto: Profimedia

Nažalost, iz ovakvih veza, često se dešavalo da snaja svekru rodi dete. Snohačenje niko nije smatrao grehom, pa čak ni mladi muškarci čije su žene spavale s njihovim očevima, jer su i oni ponavljali ovaj običaj kada su odrasli.

Ovaj bizaran običaj je pronašao i svoje mesto u romanu “Nečista krv” Bore Stankovića, gde se govori o deda Velji koji je sa svim svojim snajama snohačio, a one su ostajale trudne s njim.

– Svi iz jednog sela kao da su od jednog oca, matere, jedne kuće, a ne iz čitavog kraja – ovako je Bora Stanković u svom romanu opisao snohačenje.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply