Protekle subote su se na večnu ljubav u Sabornoj crkvi jedno drugom zakleli princ Filip Karađorđević i Danica Marinković. I bilo je to kraljevsko venčanje, i to prvo u ovoj crkvi posle 95 godina, i samim tim velika stvar. A bilo venčanje kraljevsko ili “obično”, jedna stvar je svakoj nevesti važna, a to je venčanica. I s pravom smo očekivali da ova bude baš posebna, jer ipak je nosi buduća princeza, a kreirala ju je Roksanda Ilinčić.

Čekali smo da vidimo tu venčanicu dok nam ju je Danica oduševljeno opisivala i zamišljali smo svašta.

– Elegantna i moderna, sa elementima tradicije i onog savremenog, spajajući prošlost i sadašnjost u pravom kontekstu kraljevskih venčanja, Roksandina kreacija moje venčanice ostaće dugo zapamćena kao jedno veliko umetničko delo – rekla nam je ekskluzivno Danica.

Kada smo konačno dočekali da je vidimo, moramo da priznamo da smo ostali razočarani.

Od duha modernog ovde nema ni daška. Tradicionalnog ima, ali ne u smislu koji bismo očekivali. Lepa Danica krhke figure bila je zarobljena pod gomilom bele tkanine kojoj se ne može nazreti ni početak ni kraj.

Dugo najavljivana venčanica nije izazvala nikakvo uzbuđenje
DUGO NAJAVLJIVANA VENČANICA NIJE IZAZVALA NIKAKVO UZBUĐENJEFOTO: JELENA MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

I premda je haljina dizajnirana upravo za Danicu, sve odaje utisak kao da je venčanica zapravo pozajmljena. Izrez na dekolteu koji ne stoji kako treba, potom i gomila nepopunjenog prostora u samoj haljini deluju kao da je venčanicu zapravo trebalo da nosi neko dosta krupniji od princeze. Rukavi su tek posebna priča – potpuno nepotrebni, kao da tu stoje sa namerom da pokvare ionako slab utisak. I u časopisu “Vogue” pisali su o kraljevskom venčanju, ali su se, što se tiče venčanice, zaustavili samo na jednom komentaru – pufnasto.

Da venčanica, naročito kada je u pitanju kraljevsko venčanje, treba da bude skromna – stoji. Da treba da bude lepa – stoji. A Daničina haljina je toliko skromna da prosto ne ostavlja baš nikakav utisak. I ni slučajno ne govorimo o tome da treba da bude osavremenjena na način na koji se to danas radi – uz gomilu cirkona, otkrivenih stomaka i dekoltea do pupka. Na šta konkretno mislimo možda će najbolje ilustrovati fotografija venčanice kraljice Maksime od Holandije:

Vrlo nenametljivo, a tako kraljevski, zar ne? Ovo je venčanica koju vidite i čežnjivo uzdahnete.

A ovo je venčanica koju vidite i – ne pomislite ništa osim “sreća te ovo nije moja haljina”.

I zato Roksanda, izvini ali potpuno si promašila temu.

T.G.