ROBOTE, TI SI OD DANAS SAUDIJKA Prebogata zemlja dodelila državljanstvo “ženi-mašini” (VIDEO)

Ženski robot u Saudijskoj Arabiji dobio je državljanstvo, što je podstaklo kritike javnosti, jer ta mašina trenutno ima više prava od miliona žena i strankinja koje žive u ovoj zemlji, piše “ABC njuz”.

Sofija, robot sa ženskim odlikama, može praviti izraze lice i razgovarati. Prikazana je na ekonomskom samitu Budućih investicionih inicijativa u Rijadu ove nedelje.

Foto: Profimedia

Kako je to rekao izveštač CNBC-a Endru Sorkin, Saudijska Arabija odobrila je prvo državljanstvo za robota.

Veoma sam počastvovana i ponosna zbog ove jedinstvene distinkcije. Istorijski je biti prvi robot u svetu koji je priznat državljanstvom – rekla je Sofija i pobrala aplauz prisutnih na samitu.

Sofiju je napravila kompanija Henson Robotiks.

Ubrzo nakon što je Sofija predstavljena, korisnici društvenih medija istakli su da milioni žena i strankinja koje rade u Saudijskoj Arabiji imaju manja prava od tog robota. Kao prvo, Sofija se pojavila na sceni sama, bez muške pratnje, te neprikladno odevena, odnosno bez marame, hidžaba ili nikaba. Dobila je državljanstvo pre nego mnogi inostrani radnici u saudijskom kraljevstvu koji rade u lošim uslovima ali zbog zakona ne mogu napustiti zemlju.

Saudijska Arabija dugo važi na jednu od najrepresivnijih nacija u svetu. Nezavisna organizacija za ljudska prava Fridom Haus ove godine ju je rankirala kao 10. najgoru zemlju u pogledu ljudskih sloboda i političkih prava.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply