Priča o ćerki Ratka Mladića koja je 1994. godine izvršila samoubistvo

Ana, jedna od najboljih studentkinja medicine, bila je miljenica svog oca Ratka Mladića. A onda je 24. marta 1994. godine uzela očev najdraži pištolj i u porodičnoj kući izvršila samoubistvo. Bivši komandant Vojske Republike Srpske, koji je u sredu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona, istrebljenja, zločina protiv čovečnosti, ubistva, nehumanog dela prisilnog premeštanja, deportacije, terorisanja i protivpravnih napada na civile i uzimanje talaca, posle ove tragedije postao je još suroviji.

Ratko Mladić

Foto: RAS SrbijaRatko Mladić

Ana, koju je Mladić zvao svojom zvezdom, bila je jedna od indirektnih žrtava sada već osuđenog zločinca. Na oca je bila ponosna, posećivala ga je na ratištu, a onda se 1994. godine nešto dogodilo i podigla je ruku na sebe.

Bivši komadant Vojske RS oduvek je tvrdio da njegova ćerka Ana nije izvršila samoubistvo, već da je poginula “od srpske ruke”, a posle hapšenja je čak rekao i da zna imena navodnih ubica.

Prema zvaničnoj verziji, 24. marta 1994. godine, Ana Mladić (24) izvršila je samoubistvo očevim pištoljem u porodičnoj kući u kojoj su u to vreme bili njeni brat i majka. U javnosti se dugo spekulisalo o motivima zbog kojih je Ana digla ruku na sebe.

Istraga o smrti, navodno, nikada nije završena, jer bivši general VRS nije dozvolio.

Grob Ane Mladić

Foto: Arhiva / RAS SrbijaGrob Ane Mladić

Jedan vojni lekar je svedočio da je pištolj kojim se navodno ubila pronađen je u njenoj levoj ruci, iako je bila dešnjakinja. Obdukcioni nalaz pokazao je da je zrno ostalo u glavi, a s obzirom na to da je u pitanju „tetejac“, čije zrno ima ogromnu kinetičku energiju, neverovatno je da se zadrži u lobanji ako se puca iz neposredne blizine.

Gradom su kružile priče da je ubistvo organizovao čuveni beogradski kriminalac koji je radio za Državnu bezbednost, čije je paravojne formacije i šlepere Mladić proterivao iz Republike Srpske.

Pisalo se i da je glavni uzrok njenog samoubistva bio njen dečko Dragan koji je poginuo na ratištu u BiH. Navodno, Mladiću se Dragan nije sviđao i nije želeo da nejgova “zvezda” bude sa njim u vezi. Pisalo se da je on sredio da bude mobilizovan i poslat na ratište gde je kasnije i poginuo. Navodno, Ana je to saznala.

Gubitak ćerke Mladić je teško podneo, a Anu su pred sahranu obukli tehničari, ali je Mladić na sopstveno insistiranje poslednji put našminkao ćerku.

Smrt ćerke uticala je da se ponašanje Ratka Mladića drastično promeni, a oni bolje upućeni u dešavanja oko generala kažu da je posle tragičnog događaja Mladić potpuno promenio čak i ratnu taktiku.

U jednoj od svojih knjiga publicista Ljubodrag Stojadinović koji je dobro poznavao generala Mladića dok je ovaj bio na vrhuncu svoje vojničke moći, je napisao da je “gubitak ćerke mogao robusnom generalu da zamagli osećaj za patnje drugih, a naročito neprijatelja”.

Haški tribunal izrekao je u sredu prvostepenu presudu generalu i ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću i osudio ga na doživotnu kaznu zatvora. Mladić je oslobođen optužbi za genocid u šest opština (Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča tokom rata u BiH), ali je osuđen kao kriv za svih ostalih 10 tačaka optužnice.

Mladić je osuđen za genocid u Srebrenici, progron, istrebljenje, zločin protiv čovečnosti, ubistvo, nehumano delo prisilnog premeštanja, deportaciju, terorisanje i protivpravne napade na civile, uzimanje talaca. Opšrinije o tome pročitajte u OVDE.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply