PREMINULA PORODILJA (21) OD BOGINJA U NIŠU: Iza sebe ostavila bebu od mesec i po, i novorođenče zaraženo!

Nišlijka S.M. (21) preminula je jutros oko šest sati na niškoj Infektivnoj klinici od komplikacija izazvanim morbilama. Tragedija je još veća jer se nesrećna žena iza sebe ostavila bebu koja se rodila početkom decembra.

 

Kako saznajemo, beba pokojne S.M. je takođe obolela od morbila, ima upalu pluća i zbrinuta je na Dečjoj infektivnoj klinici.

 

“Pacijentkinja je primljena 16. januara u teškom opštem stanju sa kliničkom slikom morbila komplikovanom sa upalom pluća. Primila je antibiotsku i polisimptomatsku terapiju ali je pored svih primenjenih mera lečenja jutros preminula”, saopštio je Miodrag Vrbić, direktor niške Infektivne klinike.

 

On je kazao da je žena bila podložnija infekciji zbog skorašnjeg porođaja.
“Kod porodilja je izmenjen imuni odgovor pa je to verovatno doprinelo i zarazi i ovakvom ishodu”, pojasnio je Vrbić.

 

Kako je rekao, lekari su učinili sve, ali mladoj ženi nije bilo spasa, a specifičnog leka za morbile nema. On je ukazao i da je bolesnica bila porodilja, da je u trudnoći odbrambeni sistem, jednostavno rečeno, izmenjen, što je, kaže, verovatno doprinelo lošem ishodu.

 

Na pitanje kako je beba premunule porodilje, Vrbić je rekao da dete, koliko je obavešten od kolega sa klinike za dečje interne bolesti, takođe ima sve znake malih boginja, ali nije vitalno ugroženo.

 

Za sada nema informacija da li je preminula žena bila vakcinisana od morbila.
Porodilja je druga žrtva malih boginja na području Niša. Od komplikacija izazvanim ovom bolešću 2. januara preminuo je dvogodišnji dečak koji nije bio vakcinisan.

 

(Kurir.rs/D.K./Tanjug)

Foto M.M.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply