POTRESNA SUDBINA TROJE DECE IZ VALJEVA: U mraku ocu spremaju sahranu, struja im isključena

Kad sam čuo da je poginuo, prvo sam pomislio šta će biti sa njegovo troje dece iz drugog braka, dve ćerke od četiri i 12 godina i sinom koji ima 14.

Oni su sada ostali bez hranitelja, jer je otac jedini zarađivao, radeći na građevini. Njegova supruga, Filipinka, od 1999. godine ne može da dobije državljanstvo Srbije, pa njihova deca sada neće moći da dobiju ni dečji dodatak, ni socijalnu pomoć, niti će imati zdravstvene knjižice.

 

Ovo, u suzama, jecajući, govori najstariji sin Milana Kojića (49), koji je sa Velimirom Đedovićem (49) u ponedeljak oko 5.20 poginuo na putnom prelazu u valjevskom prigradskom naselju Popučke. Na “golf dvojku”, koji je vozio Kojić, naleteo je brzi voz iz Bara. Udarac je bio toliko silovit da su poginuli na mestu, a automobil je odbačen u obližnju reku Krivošiju.

*Foto: Privatna arhiva

– Bio je pravi otac, sve je činio, koliko je mogao, da deca ne oskudevaju – kaže najstariji Milanov sin, koji je insistirao da mu se ne pominje ime. – Bio je i veliki borac, odličan majstor. Bavio se obradom prirodnog kamena i upravo kada su poginuli krenuli su u Beograd, jer su imali ugovoren posao. Iako ga život nije nimalo mazio, otac je bio vedrog duha, svakome je pomagao, trudio se da deca ne osete nedaće i probleme.

Kojići žive u trošnoj, maloj kući, poviše groblja u Popučkama. Godinama već nemaju struje. Hladno je, memljivo, uz oskudne uslove za život. Stariji sin i ćerka, iz prvog braka, žive odvojeno sa svojim porodicama.

 

Struja je isključena, jer je otac, koliko znam, imao neki sudski spor sa Elektrodistribucijom – nastavlja sin.

– Mnogo puta govorio sam mu da se mane tog suđenja, da bi dobili struju, jer je teško živeti u mraku sa troje dece. O njima ćemo, koliko možemo, brinuti sestra i ja. Ako bude trebalo, živeće sa nama u Beogradu. Pomagaće nam i tetka, očeva sestra…

Milan je suprugu Filipinku, vršnjakinju, upoznao devedesetih godina prošlog veka, kada je sezonski radio na Kipru. Ona je u Srbiji bezmalo dve decenije.

– Svake godine morala je da traži privremenu vizu za boravak u Srbiji, u kojoj živi sa suprugom i troje dece. To je, po meni, neshvatljivo – kaže najstariji Milanov sin.

– Otac i ona morali su da idu u Mađarsku, u ambasadu Filipina, da bi dobila njihov pasoš. Deca ovde idu u školu, a njihova majka već skoro 20 godina u Srbiji živi privremeno. Nadamo se da država može da reši ovaj problem, dodeli joj državljanstvo, pogotovo sada, kada je otac nastradao. Da deca i majka mogu da imaju osnovna prava, poput zdravstvenog osiguranja.

Kojić i Đedović će biti sahranjeni u sredu 24. januara.

(BalkansPress / Novosti)

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply