POSLEDNJE PORUKE STRELJANIH KRAGUJEVČANA I DANAS ODZVANJAJU ŠUMARICAMA: Tata, donesi nam ručak i džemper. Idi kod direktora, ako vredi…

Zbogom, Mico. Ja danas pogiboh. Zbogom, srce. Poslednja mi misao na tebe. Budi sretna, sine i bez mene, jedan je od 42 poruke koje su ostale sačuvane u muzeju u Kragujevcu

“Dragi tata i mama, pozdrav, poslednji put. Ljubiša” – poruka je 17-godišnjeg gimnazijalca Ljubiše Jovanović koji je neposredno pre nego što su izveli pred streljački vod napisao poruku svojoj majci i ocu.

 

FOTO: PRINTSCREEN/SPOMENPARK.RS

 

Njegov otac poruku nikad nije pročitao, jer je i on, što Ljubiša nije znao, bio zarobljen i streljan je istog dana.

 

Pre 76 godina, 21. oktobra 1941. na poleđinama đačkih knjižica, koverata i nekih ličnih dokumenata, drhtavim rukama ispisane su poruke onih čiji su životi samo nekoliko sati kasnije prekinuti u streljačkom vodu.

 

FOTO: FONET

 

“Draga Lelo, Seko i Bato, kucnuo je zadnji čas, oprostite svom tati. Ljubi vas sve Lazar. Htedoh se slikati s tobom Lelo, ali ti odgodi. Žao mi je”, poručio je svojoj porodici radnik Lazar Petrović.

“Ja i Aca odlazimo zajedno. Ljubi vas otac, živite u slozi”, napisao je Nikola Simić inženjer, streljan zajedno sa svojim sinom Aleksandrom Simićem.

 

FOTO: PRINTSCREEN/SPOMENPARK.RS

 

“Pozdravlja vas sve Aca. Pozdravite moju drugaricu Danicu”, bila je poslednja poruka Aleksandra, gimnazijalca od 18 godina.

 

FOTO: PRINTSCREEN/RTS

 

Gimnazijalac Pavle Ivanović je svom tati napisao: “Tata, ja i Miša smo u topovskim šupama. Donesi nam ručak, neki džemper i neki ćilim. Donesi nam u teglici pekmez. Paja. Tata, idi kod direktora ako vredi.”

 

Knjigovođa Jakov Medina oprostio se uz reči “Lebac sutra nemojte poslati”, brinući tome da ne protraće uzalud dragoceni hleb.

FOTO: PRINTSCREEN/SPOMENPARK.RS

 

“Zbogom, Mico. Ja danas pogiboh. Zbogom, srce. Poslednja mi misao na tebe. Budi sretna, sine i bez mene” napisao je čovek, verovatno svojoj ćerkici.

 

Među njima je i jedan očajan otac, koji je stigao je da poruči mališanima: “Miro, poljubi decu umesto mene. Slušajte mamu deco i čuvajte se. Zbogom zauvek, vaš tata Laza”.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply