OTVORENO PISMO BOLESNE DEVOJČICE “Zašto mi ne date da ŽIVIM?”

Sedam godina traje borba za ozdravljenje 16-godišnje Darije Petrović, lepe i pametne devojke iz Banje Koviljače kojoj je država Srbija okrenula leđa.

Darija Petrović

Foto: FacebookDarija Petrović

Za sve vreme lečenja, Dariji je dato preko 50 dijagnoza, ali nijedna od njih nije bila prava. Stanje joj se iz dana u dan pogoršava, a lekari ne mogu da utvrde od čega boluje.

Darija odbrojava poslednje dane pred zakazani odlazak na kliniku u inostranstvo, za koji, nažalost, nisu uspeli da sakupe novac, pa neće moći ni da pokušaju da je spasu. Zato je odlučila da napiše otvoreno pismo svima koji su u ovoj zemlji odgovorni ne samo za njen život, već i za život sve bolesne dece, a koje je u celosti objavio Noizz.

“Počeću sa običnom početnom frazom, sa ‘poštovani’, mada mnogi ne shvataju šta ta reč uopšte znači.

Poštovani predsedniče, premijerko, ministri, poslanici i svi zaposleni u ministarstvima, doktori… koji ne dajete šansu za moje izlečenje, želim da vam se javno obratim.

Pitate se zašto javno.

Zato što je milion puta zakucano na sva vaša vrata, koja su bila zatvorena za sve molbe i očajne krike moje majke, koja je tražila samo jedno, da spase život svome detetu.

Zabarikadirana sistemom, obilnom administracijom, pravilima, propisima… koji ne važe za sve i još svašta nešto, što je vrednije od mog života.

Života deteta. Života dece.

Darija u bolničkoj postelji

Foto: FacebookDarija u bolničkoj postelji

Obraćam vam se lično JA, Darija Petrović, i pitam vas, svesna da neću dobiti odgovore na moja pitanja.

Zašto mi ne pružate šansu da živim, da budem koristan i ravnopravan član ovoga društva? Čime sam zaslužila sa svojih 16 godina da budem sistemski odbačena iz ovog društva? I to samo što sam obolela od neke bolesti. Bolesti koju mi vi ne dozvoljavate da se pronađe i možda izleči. Vašim pravilima, propisima, administracijom… I opet se ponavljam, koja važi samo za nas male, neprimetne članove ove sistemske zajednice.

Zašto me otpisujete pre nego i što ste me upoznali i uverili se da i ja mogu da budem korisni član zajednice? Zašto mi ne pružate šansu?

Ako već nećete da mi ispunite želju da živim, bar mi dajte šansu da se lečim, da pokušam, da se borim… Pokažite mi da je moj život vredniji od bilo koje administracije, propisa, sistema… Dajte mi šansu.

Znam da znate, jer vi sve znate, da 20. avgusta treba da idem na kliniku u inostranstvo, da idem da potražim moju izgubljenu šansu za izlečenjem, koju mi VI niste pružili. Isto tako, znate da idem kao očajni prosjak, za kojeg su roditelji poslednjim vapajem prosili, iznoseći sve moje dijagnoze i sve u vezi sa mnom u javnost, samo da bi spasli moj zivot. Da, prosili i prose, za moj život, ali su prvo kucali na sva vaša vrata, koja ste vi sistematski zatvorili ne razmišljajući i ne prepoznajući očaj roditelja koji mole da se spase život njihovog deteta.

Poslednji vapaj za pomoć

Foto: FacebookPoslednji vapaj za pomoć

Znam da znate, ali ne znate, a i ne interesuje vas, 20. avgusta NEĆU MOĆI OTIĆI NA KLINIKU, jer nismo uspeli. Uz svu podršku naroda koji se trudio, mi nismo uspeli. NISMO USPELI DA ISPROSIMO cenu moga života. Da, nismo uspeli.

Zato želim lično da vas obavestim, a znam i da vas ne interesuje – NISMO USPELI.

Želim i da vam se zahvalim što ste moje roditelje pretvorili u očajne prosjake, koji još očajnije puštaju krike vapaja, da spasu jedinu i najveću imovinu koja im je ostala –

MOJ ŽIVOT.

Što ste nam svima, pa i meni, sistemski zatvorili sva vrata?

Da vam se zahvalim što ste moj život odbacili kao pocepanu krpu. Što ste mi dodelili vreme čekanja, a koje nije moj saveznik, kao ni vi. Posebno da vam se zahvalim što mi niste pružili šansu i što ste pokazali koliko vredi za vas moj život. Život jednog 16-godišnjeg deteta”, piše portal Noizz, gde ćete naći informacije i o tome kako možete da joj pomognete.

Na njeno pismo odgovorio danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a njegovo reagovanje možete pročitati u posebnoj vesti.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply