“OSETIO SAM DA PEČE, NIJE BILO BOLA” Dejanu je mašina potpuno odsekla ruku koja je pala na pod, ali lekari su uspeli da IZVEDU ČUDO

Lekari Klinike za plastičnu hirurgiju Kliničkog centra u Nišu ostvarili su jedinstven podvig pošto su za tri dana prišili potpuno odsečene ruke dvojici pacijenata.

 Dejan Demirović

Foto: B. Janačaković / RAS SrbijaDejan Demirović

Ruke su pacijentima bile odsečene gotovo na istom mestu, iznad lakta. Najpre je u petak prišivena ruka Dejanu Demiroviću (46) iz Jelašnice, koji je teško povređen na cirkularu, a zatim je gotovo identičan zahvat izveden u ponedeljak rudaru D. R. (24).

– Sekli smo drva velikom ubodnom testerom, takozvanim bansekom. Uzeo sam drvo, ali sam se sapleo o motornu testeru na podu. Nisam uspeo da se zadržim i direktno sam pao na mašinu. Ruka je podletela pod bansek. Osetio sam samo da peče, nema da boli ili da trne… Odmah sam bio svestan da nemam ruku. Video sam da je izletela i da je pala na pod – priča Demirović, koji se oporavlja posle operacije i dodaje:

– Svaka čast doktorima, ja sam prezadovoljan njihovim radom. Mislio sam da ću ostati bez ruke, nisam se nadao da će je spasti, ali uspelo je…

Predrag Kovačević

Foto: B. Janačaković / RAS SrbijaPredrag Kovačević

Direktor Klinike za plastičnu hirurgiju prof. dr Predrag Kovačević uzdržan je oko konačne procene oporavka obojice pacijenata s obzirom na to da se radilo o potpunim amputacijama, ali napominje da prvi postoperativni dani protiču odlično i da su lekari optimisti.

– Treći dan posle replantacije ruka prvog pacijenta je topla, bez znakova komplikacije. Ali, još je rano da se izjasnimo o definitivnom stanju i ukupnom oporavku jer su komplikacije moguće čak 10 dana posle operacije. Što više vremena prođe, mogućnost komplikacija je manja. Nadamo se dobrom ishodu – kaže dr Kovačević.

Tim lekara operisao je Demirovića punih pet časova.

– Ono što je važno jeste da je vreme od odsecanja do ušivanja osnovnih delova bilo manje od dva sata. Uspeli smo da izvedemo zahvat u maksimalno kratkom vremenu od povređivanja do ponovnog uspostavljanja cirkulacije, tako da možemo da očekujemo povoljan ishod. U knjigama piše da je to vreme do šest sati. Doktrina je da kada dođe pacijent posle šest sati, mi ne smemo ni da pokušamo da prišivamo odsečeni deo tela. Ovde smo za dva sata od povrede uspeli da obezbedimo krvotok u odsečenoj ruci, koju su lekari Hitne pomoći doneli u kesi – objašnjava doktor Kovačević.

Foto: B. Janačkovć / RAS Srbija

On kaže da je drugi pacijent, rudar, primljen u ponedeljak po podne i da je odmah uveden u operacionu salu, gde je ortoped uradio stabilizaciju prelomljene kosti, a zatim su ušiveni nervi i mišići.

– Njegova operacija je urađena u roku od tri sata od nastanka povrede. Stanje je dobro, pacijent se nalazi van životne opasnosti. Ruka je sa znakovima dobre prokrvljenosti, ali je zbog mogućih komplikacija rano davati definitivne prognoze. Na osnovu prvih rezultata možemo reći da bi operacija trebalo da bude uspešna. Zasad sve ukazuje na to – ističe profesor.

Rudar D. R. je povređen na radnom mestu, u rudniku „Podvirovi“ u selu Karamanica, čiji je vlasnik „Bosil metal“. Tužilaštvo ispituje okolnosti pod kojima je rudar povređen.

Ovo je tim heroja niške klinike

U obe operacije učestvovao je vaskularni hirurg dr Predrag Đorđević. Sa plastične hirurgije u timu su bili prof. dr Predrag Đorđević i dr Irena Janković. Tokom prve operacije ortoped je bio dr Saša Milenković, a dr Vladimir Jovanović tokom druge. U operacijama su učestvovali i anesteziolozi dr Ines Veselinović i dr Dragana Đorđević.

Važno: Evo Kako pravilno sačuvati odsečeni deo tela

Doktor Kovačević savetuje da se amputirani deo tela umota u vlažnu gazu, stavi u plastičnu kesu, a potom pokrije pakovanjima sa ledom. Nikako amputirani deo ne sme da bude u direktnom kontaktu sa ledom ili da se potapa u vodu jer se time oštećuje tkivo.

Prvi put za 25 godina karijere

Dr Đorđević kaže da su i ranije rađene replantacije na niškoj klinici, ali dosta retko jer se nekad posle povrede u strahu i ne donese odsečeni deo tela ili se nepravilno upakuje.

– Za 25 godina moje karijere ovo je prvi put da se radi ovakva replantacija nadlaktice, i to dve u tako kratkom roku, što je presedan i u medicinskim krugovima – kaže dr Kovačević.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply