“Odbjegla nevjesta” iz Krajine: Na svadbenom veselju shvatila da “to nije to”

Često se događa da i parovi sa dugogodišnjim vezama već prvih dana nakon vjenčanja shvate da su za životnog izabranika odabrali pogrešnu osobu.

Mnogi u takvim slučajevima do odluke o razvodu istrpe nekoliko mjeseci nakon vjenčanja, ali ima i onih koji bračni staž mjere danima.

Takav jedan slučaj zabilježen je u Trebinju, gdje su se mladenci vjenčali u subotu, a zahtjev za razvod podnijeli već u srijedu. U braku su uspjeli ostati samo tri dana!

Vaso Čihorić, trebinjski matičar, kaže kako zna za taj slučaj, ali pojašnjava da do zakonitog razvoda nije moglo tako brzo doći…

“Mladenci su ubrzo prestali živjeti zajedno, ali do sudskog razvoda je vjerojatno prošlo i nekoliko mjeseci”, kazao je Čihorić.

Psiholog Čedomir Novaković ističe da je opći trend u BiH da brakovi sve češće pucaju.

“Sve ukazujje na to da će sve manje biti čvrstih, a sve više brakorazvodnih parnica od objektivnih do potpuno bizarnih razloga. Sve manje je istinske ljubavi. Sve ovo ukazuje na onu narodnu poslovicu: “Samo se još sirotinja voli, sve je drugo rentirano” kazao je Novaković.

Novaković kaže da je trebinjski slučaj za Ginisovu knjigu rekorda.

“To me asocira na brak iz inata, ljutnju ili neku osvetu, što se i prije događalo. Poznati su mi primjeri da su brakovi pucali ubrzo nakon vjenčanja, i to većinom nakon bračnog putovanja”, kaže Novaković.

U Bijeljini je zabilkježen slučaj gdje se bračni par na razvod odlučio 12 dana nakon vjenčanja.

“Taj brak je počeo velikom svadbom i veseljem i ništa nije ukazivalo na to da nešto nije u redu. Nismo doznali razloge razvoda nakon tako kratkog vremena”, kaže šefica Matičnog odsjeka u Bijeljini Dragana Ljubojević

Kad bi jedna priča iz Krajine bila službeno potvrđena, titula za najkraći bračni staž pripala bi mladencima iz okoline Bihaća.

Priča kaže da par nije dočekao ni mrak, jer je mlada pobjegla sa svadbenog slavlja. Druga priča kaže da se djevojka koja je s roditeljima živjela u Njemačkoj i tu se zabavljala s Nijemcem ipak, na insistiranje roditelja, udala za “našeg”.

Svadba je organizovana u BiH, ali je djevojka odlučila pobjeći sa slavlja nakon vjenčanja sa zabranjenom ljubavi, koji je došao po nju u BiH. Navodno je i ostavila pismo na graničnom prelazu Izačić, u kojem je navela da je pobjegla dobrovoljno i da je ne traže. Još je roditeljima, navodno, poručila kako je udajom ispunila njihovu želju, a sada ispunjava svoju.

I Čihorić kaže kako je ranije čuo za slučajeve da je mlada pobjegla s vjenčanja, ali da se to nije dogodilo ni na jednom vjenčanju koje su obavili on i njegovih petoro kolega matičara u Trebinju.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply