NEPLODNOST KOD MUŠKARACA: OVO je uzrok loše sperme i može svakome da se desi

Ženama koje imaju problem sa začećem često se savetuje promena životnih navika

Spermatozoidi, Sperma, Veštačka oplodnja, vantelesna oplodnja, Beba iz epruvete, Začeće, oplođenje
Foto-ilustracija: Profimedia

Manji akcenat u borbi sa sterilitetom se stavlja na muškarca i, kao po trediciji, problem i krivac za nemogućnost začeća se traži u ženi.

Žene se podvrgavaju različitim hormonskim terapijama i pregledima, dok se na muškarca obraća pažnja samo usput ili tek kada se iscrpu sve mogućnosti da se žena “popravi”.

Nova istraživanja su pokazala da muškarci koji imaju problčema sa prekomernom težinom mogu da imaju lošu spermu. Ovo je prvo istraživanje koje se bavilo problemom gojaznih muškaraca u borbi za potomstvo.

Foto: Profimedia/imageBROKER

Istraživanje koje je obuhvatilo 1.285 muškaraca pokazalo je da postoji veza između gojaznosti i smanjene količine spreme, spermatozoida i njihove pokretljivosti i većih defekata u spremi.

Kod gojaznih muškaraca sperma je ugrožena i kvalitativno i kvantitativno. S toga, kao terapija protiv steriliteta treba da posluži i smanjenje telesne težine kod muškaraca. Prethodne analize pokazale su da je prekomerna težina kod žena uzrok smanjenja mogućnosti za začeće zbog disbalansa hormona i uticaja težine na ovulaciju i plodnost. Žene sa prekomernom težinom imaju problem sa menstruacijom i izostankom ovulacije kada jajnici ne ispuštaju jajnu ćeliju tokom ovulacije.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply