NAJIŠČEKIVANIJA SRPSKA SERIJA DOŽIVELA POTPUNI FIJASKO! Ovo su katastrofalne greške u “Nemanjićima”

Serija “Nemanjići-rađanje kraljevine” bila je dugo najavljivana kao svojevrsni spektakl i prava poslastica za ljubitelje srpske istorije, međutim prva epizoda je bila pravi fijasko, sudeći po komentarima.

 

Društvene mreže gore od negativnih kritika i teško je pronaći bilo šta pozitivno u istim, a mnogi su pronašli i kardinalne greške u ekranizaciji priče o bogatom i važnom delu srpske istorije.

Ivan Krstic Krcko@krcko016le

Da nije serije Nemanjići ne bih znao da se izraz “imaš petlju” koristio još u XII veku.

Twitter Ads info and privacy

Ono što je mnogima zasmetalo više od svega jeste specifičan jezik kojim se u seriji govori. Naime, uši paraju reči koje mi danas često upotrebljavamo, ali su za taj istorijski trenutak bile nepojmljive, a stižu iz turskog, mađarskog, nemačkog, ruskog jezika (nastale su u kasnijem istorijskom periodu).

Vujisic@wujisicm

Joj akcenta #nemanjici očekujem još – “keve mi tebra”

Twitter Ads info and privacy

Rečenice poput: “Uvaliće nam debelu vizantijsku princezu” i “Sviđaš mi se, imaš petlju” nisu mogle da ne nasmeju i ne začude veliki broj gledalaca, a mnogi tvrde da je ovakvom upotrebom jezika oskrnavljena dragocena istorijska tema.

 

Druga zamerka tiče se izbora glumica – publika masovno tvrdi da role nisu dobro podeljene, te da je u određenim momentima gluma veoma usiljena i da deluje kao recital.

Srdjan Dragojevic@srdjandrago

Uporedjivanje “Hrvatskih kraljeva” sa “Nemanjicima” je kao da uporedjujete gest Praljka sa Seseljevim cirkuzantlucima. Ovde se ljudi igraju rata, igraju se filma, igraju se – Zivota. I to uz losu glumu, tupavo, pateticno, netalentovano, preglumljivanje.

Twitter Ads info and privacy

Mnogi su ovo ostvarenje uporedili sa filmom “Banović Strahinja” koji je star gotovo četiri decenije, urađen sa daleko manjim budžetom i tehničkim mogućnostima, a ipak ima veću težinu. Takođe, došlo je do poređenja i sa ostvarenjem iz 1989. godine “Boj na Kosovu” koje je godinama hvaljeno jer je zadržalo autentični duh vremena.

 

Punk_Work_Class@punk_work_class

Da li možemo na početku 2018 da napravimo taj korak,počnemo da nazivamo stvari pravim imenom,ljude imenom i prezimenom?Dakle,imena onih koji su napravili ovu sramotu od serije Nemanjići?Nosilac projekta,direktor,pokrovitelj,žiri za scenario,scenarista,režiser,scenograf,producent?

Twitter Ads info and privacy

No, tu nije kraj optužbama – mnogi su se osvrnuli i na neverovatnu količinu novca koja je uložena u ovaj serijal. Postoje tvrdnje da je u “Nemanjiće” uložen pravi holivudski budžet – više od 3 miliona evra, ili ti preko 250.000 evra po epizodi, a da ta impozantna svota ni na jedan način nije opravdana.

Serge Truffaut@WhistlerDick

Ja: “Gledao sam Nemanjiće.”@BrankoBranislav :”Si vid’o? Mi ni istoriju ne zaslužujemo.”

Twitter Ads info and privacy

Tviter se doslovce usijao od količine negativnih i besnih komentara na račun serije i odluke da se ona uopšte emituje. Kakav je vaš stav o seriji “Nemanjići”? Da li ste odgledali prvu epizodu’

 

(Kurir.rs/Foto:PrintScreen/Youtube)

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply