MONSTRUOZNO “Krvnici su naterali ženu da POJEDE SVOG SINA”

Vian Dahil je poslanica u iračkom parlamentu i pripadnica jezidske etnokonfesionalne grupe Kurda. Poznata je kao glas jezidskih žena koje su uspele da pobegnu iz ralja Islamske države. U video-snimku, koji je objavio britanski “Indipendent”, govori o zločinima nad njima, a pre svega o ženi koja nije znala da je pojela jednogodišnjeg sina.

Vian Dahil

Foto: Twitter/MEMRI / screenshotVian Dahil

– Jednu ženu su tri dana držali u ćeliji bez vode – prenosi Dahil reči jezidske zatočenice. Posle toga su joj prvi put doneli hranu: činiju pirinca s mesom – ispričala je ona.

Kada je završila s jelom, rekli su joj: “Skuvali smo tvog sina, upravo si ga pojela”.

Dok je pričala o tome, Dahil nije mogla da zadrži suze.

Foto: Tanjug/AP

Dahil je jedina predstavnica Jezida u iračkom parlamentu, a postala je poznata širom sveta 2014, kada je održala govor na plenarnoj sednici.

– Gospodine predsedniče, ubijaju nas pod parolom: ‘Nema drugog boga osim Alaha’. Naše žene prodaju na pijacama robova, nad Jezidima se sprovodi genocid. Istrebljuju nas, hoće da unište našu veru. Apelujem na Vašu ljudsku solidarnost, spasite nas’ – rekla je, nakon čega se srušila tako da su morali da su morali da je izvedu iz skupštinske sale.

Njen nastup i patnje desetine hiljada Jezida, koje je opkolila Islamska država u planinama Sindžara, presudno su uticali na odluku Baraka Obame da naredi vazdušne napade u ovoj oblasti. Za svoje zalaganje 43-godišnja Dahil dobila je nagradu “Ana Politkovskaja” koja se dodeljuje za zasluge ženama.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply