Končita Vurst objavila da je zaražena HIV virusom

Pobednica Pesme Evrovizije 2014. iz Austrije, Končita Vurst, to jest Tomas Nojvirt, saopštila je da je već godinama HIV pozitivna, i da je na to primorana jer joj je bivši partner pretio da će taj podatak izneti u javnost.

“Danas je došao dan da se oslobodim velikog tereta za ostatak svog života: ja sam već godinama HIV pozitivna”, napisala je Vurst na svom Instagram profilu.

Ona se odlučila na ovaj korak jer je jedan “bivši” pretio da će sa ovom privatnom informacijom izaći u javnost, pa je odlučila da o bolesti, koju je krila, obavesti obožavaoce.

“„U budućnosti nikome ne dajem za pravo da mi preti i na takav način utiče na moj život”“, poručila je pobednica Evrovizije 2014. godine.

Od postavljanja dijagnoze, kako je napisala, nalazi se pod medicinskom terapijom, i tvrdi da je već godinama ispod granice dokazivanja zaraženosti, to jest da nije u stanju da prenosi virus.

Končita ukazuje da nije sa ovom informacijom izašala u javnost pre svega zbog porodice, koja je podržava od prvog dana kada je ustanovljen virus i želela je da ih poštedi javne rasprave o HIV statusu.

Takođe i prijatelji, kako tvrdi, znali su za oboljenje i podržavali su je.

Pevačica ističe da je svakako ova informacija važna samo za ljude sa kojima je imala seksualni kontakt.

“Izlaženje u javnost sa tom informacijom je svakako bolje nego da to učini neko treći. Nadam se da ću ohrabriti ljude i napraviti korak protiv stigmatizacije ljudi koji su se, bez da su krivi, zarazili HIV-om”“, napisala je Končita.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply