Kako da najbolje iskoristite januar 2018. godine: Horoskop za mesec u kom imamo dva puna Meseca

Astrolozi najavljuju moćnu energiju promena za prva tri meseca 2018. godine – proverite kako da je vi najbolje iskoristite!

Srećna vam bila 2018. godina. Šest dana sam razmišljao kako da sročim ovu novogodišnju čestitku. Već sam u uvodu za godišnji horoskop pisao da će ovo biti godina promena, Uran se seli u znak Bika, a na samom kraju godine se Saturn preselio iz znaka Strelca u znak Jarca i pridružio se Plutonu, čime je akcent prešao sa vatrenih na zemljane znakove.

 

Ali, to su opšte prognoze, novogodišnja čestitka ipak treba biti nešto posebno, pa će ova astrološka čestitka biti nešto duža i drugačija, ali, nadam se, vredna čitanja.

Za početak, pogledajmo najvažnije astrološke događaje na samom početku 2018. godine. Dok ste posmatrali novogodišnji vatromet ovih dana, sigurno ste negde na nebu primetili i Mesec u punom sjaju, tj. u noći između 1. i 2. januara 2018. smo imali pun Mesec u znaku Raka.

Indijanska plemena u Americi prvi pun Mesec u kalendarskoj godini nazivaju “Vučji Mesec”, jer su vukovi posebno aktivni u ovom periodu, te se njihovo zavijanje daleko proteže kroz hladne, maglovite noći. Ovim nazivom, Indijanci između ostalog žele da prizovu “energiju vuka”, koja će im podariti snagu, izdržljivost i hrabrost vukova, što će im pomoći da lakše prebrode ostatak zime i ostanu jaki i borbeni tokom ostatka godine.

Energije Meseca su posebno naglašene u januaru, jer ovaj “Vučji Mesec” nije jedini pun Mesec u januaru. 31. januara imamo totalnu lunarnu eklipsu (pomračenje Meseca) što je, ustvari, drugi pun Mesec u istom kalendarskom mesecu, popularno nazvan Blue Moon (“Plavi Mesec”).

 

Astrološke poruke Meseca u januaru 2018. godine

Naglašena Mesečeva energija tokom prvog meseca nam ukazuje na to da godinu treba započeti na pravi način. Mesec nam poručuje da moramo negovati i dušu i telo. U ovoj godini treba raditi na razvijanju empatije, slušati svoju intuiciju, naučiti deliti intimu sa partnerom, prihvatiti sebe kakvi jesmo, voditi računa o drugima, te generalno se posvetiti domu i porodici.

Treba raditi i na vlastitim talentima, te posebno negovati umetnike u nama. Nema veze ako ne slikate kao Pikaso ili ne pišete pesme kao Prever, pokušajte – izrazite svoju kreativnu energiju na neki zanimljiv način.

Mesec u Raku je uvek i misao o prošlosti, a faza punog Meseca to dodatno naglašava. Verovatno ste u prva 2-3 dana nove godine više razmišljali o prethodnoj godini, nego što ste kovali planove za dane koji dolaze. I to je u redu. Reflektovanje na prošle događaje nam ponekad pomaže da bolje shvatimo sebe.

Govoreći iz ličnog iskustva (a moj natalni Mesec je u znaku Raka), prethodna 2017. je bila izuzetno turbulentna godina, puna uspona i padova, velikih životnih prekretnica i meni lično jedna od najznačajnijih godina dosad. Da li bih 2017. okarakterisao kao dobru ili lošu godinu? Ni jedno, ni drugo. Svaka godina nosi sa sobom svoje izazove, a svaki savladani izazov donosi i neku nagradu. Kada sve saberete i “podvučete crtu”, svaka godina ustvari donosi istu količinu “meda i pelina”, a naš je izbor da li ćemo u fokusu imati prvo ili drugo. Neke godine ćemo sigurno pamtiti kao lošije, napetije ili nemirnije u odnosu na druge… I to je, takođe, u redu.

Proverite šta vam donosi direktni Uran

Budistički monasi na Tibetu neguju veštinu pod nazivom dul tson kyil khor. Ova veština podrazumeva iscrtavanje mandala i drugih ritualnih crteža pomoću peska u boji.

Iscrtavanje kompleksnijih crteža je mukotrpan posao, koji može potrajati i do godinu dana.

Ali, nakon što završe rad, monasi ga svaki put ritualno unište, tako što obrišu pesak sa podloge i odnesu ga do prve reke, gde ga ponovo vraćaju u prirodu. Poruka njihovog rituala je da je sve u životu prolazno, pa i život sam po sebi. Život je put, a ne cilj sam po sebi. Zato, zamislite svaku minulu godinu kao vlastitu mandalunaslikanu u pesku. S početkom svake naredne godine, prethodnu ritualno obrišite. Nisu toliko važni ni dobri ni loši događaji, najbolji dar koji možete dobiti u jednoj godini jeste iskustvo…

Vratimo se još malo na astrologiju. Na dan 2. januara, tranzitni Uran ušao je u stacionarni položaj, iz kojeg prelazi u direktan hod. Uran u retrogradnom hodu kroz znak Ovna simbolizuje promene na kolektivnom planu, koje se dešavaju bar iz drugog pokušaja tj. kao posledica određenih odluka u prošlosti. Kako je Urankrenuo retrogradnim hodom početkom avgusta 2017. godine, nagomilana tenzija izazvana željom za promenom i potreba za slobodom je počela da raste (da se oslobađa), te će vrhunac doživeti upravo u periodu Uranove stacionarnosti.

 

Zamislite veliki, brzi voz, koji kreće iz stanice. Čujete otpuštanje kočnica, cvilenje šina usled jakog trenja, okolno tlo počinje da vibrira, dok se zvuk motora pojačava, a voz sve više ubrzava. Stacionarno direktni Uran upravo na takav način deluje na nas, poput zaglušujuće buke voza, koji silovito kreće sa stanice.

Proverite koje polje u vašoj natalnoj karti aktivira stacionarno direktni tranzitni Uran (koje polje vam obuhvata 24* znaka Ovana).

Upravo vas u simbolici tog polja očekuje buđenje, novo jutro, i prilika da rešite nagomilane probleme iz prošlosti, koji jedva čekaju da izađu na površinu.

Uranovim prelaskom u direktan hod, na nebu neko vreme nećemo imati nijednu retrogradnu planetu, sve do marta kada Jupiter i Merkur postaju retrogradni. Šta to, u stvari, znači? Univerzum nam poručuje da iskoristimo prvi kvartal, da krenemo napred, jer imamo priliku da u ovoj godini ostvarimo svoje ciljeve bez prepreka.

 

Zato, astrološka čestitka glasi… U 2018. godini, neka vam:

– Sunce obasja puteve,
– Mesec podari siguran dom i utočište gde god se nalazili,
– Merkur podari razboritost,
– Venera donese najslađe poljupce i najčvršće zagrljaje,
– Mars očuva snagu i istrajnost u svakoj nameri,
– Jupiter pokloni duhovno i materijalno bogatstvo,
– Saturn zadrži obe noge na zemlji,
– Uran probudi inspiraciju,
– Neptun rasplamsa maštu
i neka vas na kraju Pluton transformiše u bolju osobu, nego što ste bili u prethodnoj godini.

(BalkansPress / Love sensa / Astrolog: Miloš Tomić)

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply