ISPOVEST PUTNICE IZ ZAGLAVLJENOG VOZA “Bebe su histerično plakale, omladina se napila, u jednom trenutku NISMO IMALI NI HRANU NI VODU”

Umesto relaksacije i odmora, putnike koiji su u petak u devet sati uveče iz Beograda krenuli vozom put Bara, sačekala je prava drama. Naime, voz pun roditelja sa malom decom nepomično je stajao na pruzi u sred ničega više od osam sati!

Voz je stajao u mestu devet sati

Foto: Blic / RAS SrbijaVoz je stajao u mestu devet sati

– Od pet ujutru do podne smo stajali u mestu. Moje dete ima dve godine i tada smo već polako počeli da ostajemo bez hrane i vode – počela je svoju priču za “Blic” M.T. (ime i prezime poznato redakciji) koja je sa dvogodišnjim detetom krenula na letovanje.

Međutim, umesto mora i plaže, putnike iz ovog voza je juče ujutru dočekala – nedođija.

Teretni voz pokidao električnu mrežu

Naime, problem je nastao u četiri sata iza ponoći kada je teretni voz, koji je vukao automobile, pokidao električnu mrežu u Brodarevu.

– S obzirom da je mreža pokidana, nema struje, što znači da su svi vozovi u blizini Prijepolja automatski stali. Čekala se lokomotiva “Dizelka” koja sada prvo mora da izvuče i skloni teretni voz sa šina, a nakon toga će povući putnički voz iz Beograda do granice, posle koje će voz svoje putovanje nastaviti samostalno. Problem je što se vozovi gomilaju iza, pa tako iza beogradskog voza stoji i voz iz Subotice – objasnili su u Železničkoj stanici u Prijepolju.

Putnici iz voza

Foto: privatna arhiva / RAS SrbijaPutnici iz voza

A u vozu Beograd-Bar odvijala sve višečasovna agonija za sve putnike. Žega i vrućina, a u blizini nikakve prodavnice.

– Na svakih sat vremena su nam govorili “evo, krećemo za sat vremena”. Stajali smo više od osam sati, a nismo se ni makac pomerili. Voz stoji na sred šina, tako da, čak i kad bismo izašli napolje, ugrožavali svoje a i živote svoje dece jer smo bili na šinama i svakog časa mogao je neko da nastrada – očajna je M.T.

Nakon osmog sata čekanja, ljudi su ostali bez vode. Nervozni šetali su gore-dole po pruzi, nestrpljivo iščekivajući da do njih dopre bar neka relevantna informacija.

– Deca su postala jako nervozna, plakala su, vrištala. Nismo imali pelene, a o vodi i hrani neću ni da govorim. Narod se unervozio, omladina se napila – prepričava M.T. događaje iz voza i dodaje da je voz iz Subotice takođe bio pun beba i male dece.

Zapušeni toaleti

Osim nedostatka osnovnih potrebština, višečasovno čekanje u mestu rezultiralo je i time da su toaleti postali neupotrebljivi.

Zapušeni toaleti

Foto: privatna arhiva / RAS SrbijaZapušeni toaleti

– Toaletima ne možemo da priđemo, ceo voz smrdi. Izađemo napolje, a i tamo se sve oseća na fekalije i urin – kaže M.T.

Osim porodica sa malom decom, starijih ljudi, u vozu je, kako M.T. priča, bilo i dosta stranaca. Očajni, nervozni, vidno umorni i izmučeni išli su po vozu i tražili objašnjenje.

Na sreću, nakon što je deveti sat čekanja izmakao – na vidiku se pojavila dugoočekivana lokomotiva “Dizelka” i putnici su konačno, bar malo mogli da odahnu.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply