Dragan je bio prodavac na Bulevaru revolucije, a onda je MOŽDANI UDAR promenio sve i sada živi svoj lični HOLIVUDSKI SAN

Počeo je devedesetih sa prodajom muzičkih stubova i ženskih čarapa. Danas, Dragan Trifunović (46) iz Zemuna je jedan od najboljih dron fotografa na svetu, a angažuju ga holivudske produkcije za snimanje visokobudžetnih spotova. On je, kako kaže, sanjao i doživeo svoj holivudski san.

Dragan Trifunović

Foto: privatna arhiva / RAS SrbijaDragan Trifunović

Lepotu fotografije otkrio je još u osnovnoj školi. Kao član foto sekcije učestvovao je na takmičenju u SFRJ i osvojio prvu nagradu među svim srednjim školama. Svoj dinar počeo je da zarađuje devedesetih, kao dvadesetogodišnjak.

– To su bila teška vremena. Mlad čovek, sve mu je potrebno, a sankcije uveliko traju. Počeo sam sa prodajom muzičkih stubova, pa polovnih bicikala. Kupim star, sredim ga, pa preprodam. Na Bulevaru revolucije jedno vreme prodavao sam i južno voće. A onda, brat se sa porodicom odselio za Kanadu. Dobijem od njega ženske čarape i shvatim da bi one mogle da imaju odličnu prodaju kod nas. Sankcije, a ja u Beogradu trgujem čarapama “kelvin klajn”, koje su bile trenutni svetski modni trend. Bukvalno doživim trgovački procvat. Kad se setim tog perioda uviđam da nikad nisam bio besposlen. Ali, fotografija je bila uvek prisutna – priseća se Dragan.

Prvi drveni dron sa tri kamere koji je sam napravio

Foto: privatna arhiva / RAS SrbijaPrvi drveni dron sa tri kamere koji je sam napravio

Nakon preduzetničko-trgovačkih voda, počeo je da radi na BK televiziji. Bio je vozač tadašnjeg direktora Aleksandra Tijanića. Ljubav prema fotografiji i želja za znanjem mu, međutim, nisu dali mira. Zaintrigirala ga je 3D animacija, kupovao je knjige iz kojih je noću učio. Posao vozača zamenio je montažom i animacijom. Radio je na još dve televizije. U međuvremenu, otkrio je sajt preko kog je počeo da prodaje fotografije, što mu je bio dodatni i značajan izvor prihoda. Danas ima svoju firmu koja se bavi snimanjem. A sve to sticajem životnih okolnosti.

Neprekidno učenje i saznanja

Foto: privatna arhiva / RAS SrbijaNeprekidno učenje i saznanja

– Godine 2006. imao sam moždani udar. Preko noći sam odustao od svojih dotadašnjih planova, pa i snova. Tek sam se sa suprugom i decom uselio u nov stan, kupljen na kredit, uveliko smo maštali o trećem detetu. Ali, bolest ne bira. Sve se preko noći okrenulo posle toga. Shvatio sam nazad nema, samo napred. Opet zahvaljujući internetu rađa mi se ideja, videvši sasvim slučajno meteorološki snimak iz vazduha načinjen uz pomoć balona. Razmišljao sam kako bih ja time mogao da se bavim i kako bih, osim klasičnih fotografija, mogao da ponudim još nešto novo, a što su bili snimci iz vazduha. Iako se nikad nisam bavio modelarstvom, uspeo sam da napravim mali drveni dron sa tri motora. I posao kreće – priča Dragan i naglašava da je nesebičnom podrškom supruge sve to i uspeo.

Prvi ozbiljni spot sa Zdravkom Čolićem

Foto: privatna arhiva / RAS SrbijaPrvi ozbiljni spot sa Zdravkom Čolićem

Samouk, zahvaljujući internetu i forumima, napravio je nezamislivo i dobio izvanredne fotografije. Sledeći korak bio je snimak uz pomoć drona, pa snimanje spota. Nakon toga, usudio se da kupi prvi profesionalni dron. U međuvremenu je osnovao i svoju firmu “Helivideo”.

– Prvi ozbiljni spot snimio sam za Čolinu pesmu “Pamuk”, pa su usledili brojni spotovi, reklame, filmovi. Danas me angažuju i holivudske produkcije za snimanje. Eto, kad je bio Pirs Borsan, snimao sam i film o Mladiću, snimam i visokobudžetne strane reklame. Zahvaljujući dronu, uspeo sam da vidim sve zemlje Balkana, popnem na vulkan, provedem mesec dana u Gvineji, pa Kostariki, na Islandu, Maldivima, u Švajcarskoj, Austriji…

Nezaboravno iskustvo: Papua Nova Gvineja

Foto: privatna arhiva / RAS SrbijaNezaboravno iskustvo: Papua Nova Gvineja

Zbog posla i drona, nalazio se i u nepredviđenim situacijama, kao što je bila ona na graničnom prelazu sa Albanijom, kada su ga carinici zadržali.

– I ranije sam snimao reklame za albansku turističku organizaciju. Taj put bio je neposredno nakon incidenta sa dronom na utakmici Srbija – Albanija, a 20 dana pre utakmice reprezentacija u Tirani. Bukvalno je nastala opšta uzbuna bezbedonosnih službi u Albaniji zbog mene i mojih letelica na daljinsko upravljanje. Bojeći se incidenta, mada mi nije jasno zašto kada sam regularno letelice prijavio na granici, njihov državni vrh imao je vanredne višečasovne sastanke, a mene su zvali iz naših službi da pitaju da li mi je potrebna pomoć kada su čuli da sam više sati bio zadržan na granici – kaže Dragan.

Savremeni dronovi

Foto: privatna arhiva / RAS SrbijaSavremeni dronovi

Industrijska upotreba dronova, po njemu, ima budućnost. Dragan je za to uveliko spreman. Nedavno je završio kurs za infracrvene termalne kamere.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply