DEVOJČICA OSTAVILA JEZIVU PORUKU RODITELJIMA, A ONDA SE OBESILA: IMALA JE SAMO JEDNU ŽELJU, DA NA SAHRANI NE BUDU…

Prije nego što se 13-godišnja Rozali Avilja prošlog mjeseca objesila u svojoj sobi u Jukaipi u Kaliforniji, ostavila je nekoliko poruka svojoj porodici da ih pročitaju poslije njene smrti.

Roditelji tvrde da se djevojčica ubila zbog vršnjačkog zlostavljanja.

– Ostavila je jednu poruku za moju suprugu u kojoj je pisalo: “Mama, volim te. Žao mi je što ćeš me pronaći ovakvu” – ispričao je Rozalin otac.

– U drugoj poruci je pisalo: “Molim vas, nemojte da prikazujete moje fotografije na sahrani. To su bile njene oproštajne poruke – rekao je ožalošćeni otac.

Porodica je 13-godišnju djevojčicu pronašla mrtvu u svojoj sobi 28. novembra. Otac kaže da nikada neće zaboraviti prizor koji ih je dočekao.

– Svirala je muzika, a vrata su bila zaključana. Znao sam da nešto nije uredu, jer nije odgovarala na naše pozive. Moj sin je na kraju razvalio bravu da bi ušao u sobu i vrisnuo je. Utrčao sam u sobu i vidio kćerku kako visi, uže joj je bilo oko vrata – priča otac.

Rozali je proglašena mrtvom 1. decembra, pošto je nekoliko dana provela u bolnici priključena na aparate za disanje. Njeni roditelji kažu da se ubila poslije nekoliko mjeseci vršnjačkog zlostavljanja. Također kažu da škola nije učinila ništa kako bi to zaustavila, iako su znali šta se događa.

– Rekla nam je da je nazivaju kurvom i govore joj da ima herpes i ostale grozne stvari. Ismijavali su je zbog zuba, zbog svega na njoj. Ostavila je više poruka za nas, nazivali su je ružnom… Na jednoj poruci je njena fotografija kako se gleda u ogledalo i na njoj piše “ružna”. Vjerovala je da je istina sve što su vršnjaci o njoj govorili – priča otac.

Kako zlostavljanje nije prestajalo, Rozali je počela da se siječe. Na kraju je sebi oduzela život. Advokat porodice najavio je tužbu protiv škole koja, kako kaže, nije učinila ništa da zaustavi grozno maltretiranje. Verbalno maltretiranje treba da se izjednači sa fizičkim, smatra on.

– Osim verbalnog zlostavljanja, vršnjaci su napravili video koji prikazuje kako bi trebalo da izgleda lijepa, a kako izgleda ružna djevojka. Koristili su njenu fotografiju da bi pokazali kako treba da izgleda ružna djevojka. Video je kružio školom i šire, objavljen je “onlajn” i postao je viralan. U jednoj od oproštajnih poruka Rozali se izvinila svojim roditeljima što je ružna – ispričao je advokat.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply