DA LI SE SEĆATE GOSPOĐE BOŽEN? Iznenada je umrla, a bila je žena BOŽANSKE DOBROTE!

Božen Žumbor bila je poznata po svom neobičnom i nesvakidašnjem radnom i životnom putu.

Rođena je u Koprivnici u Hrvatskoj. Tamo je živela sa bakom Katarinom sve do 12. godine, a onda se priključila svojim roditeljima koji su živeli u Holandiji u Roterdamu.

Posle gimanzije završila je Višu kozmetičku školu, zaposlila se i počela da radi u svojoj struci.

– Posebno me je zanimao tretman lica i tela preparatima na bazi lekovitog bilja. Zbog toga sam počela da proučavam lekovito bilje. Nabavila sam stručnu literaturu i krenula u svoja istraživanja – pričala je Božen pričajući o svojim radnim počecima.

Božen

 *Foto: Youtube / Printscreen / Bozen Cosmetics

U Srbiju je prvi put došla 1982. godine kada je u ime sedam hiljada Jugoslovena donela pomoć za sestre Čuljak koje su promrzle u snežnoj mećavi i lečile se na VMA u Beogradu. Od tada je sve češće dolazila u Srbiju.

Kako je sama isticala otkrila je planine Rtanj i Zlatibor i u njih se zaljubila provodeći svaki trenutak svog slobodnog vremena provodi na njima.

– Tamo sam otkrila mnoge, do tada meni nepoznate, lekovite biljke i razmišljala kako da njihovu lekovitost primenim u kozmetici – izjavila je  Božen.

Nakon lekovitog bilja, svom kozmetičkom interesovanju je nedugo potom pridodala alge.

Svoje preduzće “Božen kozmetiks” Božen Žumbor je osnovala u Beogradu 1991. Vreme za početak nije bilo nimalo povoljno, počeo je rat u Jugoslaviji, uvedene su sankcije, inflacija je divljala. No, uprkos svim teškoćama Božen je polako, korak po korak, proširivala asortiman kozmetičkih preparata na bazi algi i lekovitog bilja u kome danas ima preko 80 različitih proizvoda, otvarala jednu po jednu prodavnicu, stalno je putovala između Beograda i Roterdama stvarajući  jednu od vodećih domaćih kompanija u oblasti kozmetike, algeologije i dijetetike….

Umrla je 4. 10. 2012. godine na VMA zbog visokog krvnog pritiska.

(BalkansPress / Srbijadanas.com)

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply