Ako ovom apostolu i učenjaku danas posvetite baš ovu molitvu, postaćete mudriji (FOTO)

Sveti Kodrat “beše kao zvezda jutarnja posredi oblaka”

Sveci, Sveti Kodrat
Foto: agioskosmasoaitolos.wordpress.com

Osim 12 velikih apostola koji su poznavali Isusa Hrista i bili njegovi prvi učenici, on je izabrao još 70 drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo. Jedan među njima, koga danas slavi Srpska pravoslavna crkva, je apostol Kodrat Atinski, učeni i mudar svetitelj iz 1. veka nove ere.Iz života ovog svetitelja je ostalo zabeleženo da je reč bila o jednom od najučenijih i najmudrijih ljudi tog doba. U njegovom živopisu je zapisano da Sveti Kodrat “beše kao zvezda jutarnja posredi oblaka”.

Bio je episkop prvo u Atini, a nakon toga u Magneziji. Prema hrišćanskom predanju, upravo je Sveti Kodrat napisao odbranu hrišćanstva i predao je caru Hadrijanu. Legenda kaže da je ovaj spis ostavio toliki utisak na cara da je ovaj naredio da se hrišćani više ne progone osim ako ne postoji jasna krivica nekog od njih.

Foto: agioskosmasoaitolos.wordpress.com

Međutim, koliko je Sveti Kodrat bio omiljen među hrišćanima, toliko ga neznabošci nisu voleli. Najpre je kamenovan, a onda bačen u tamnicu gde mu nije davana hrana sve dok nije umro od gladi oko 130. godine.

Sveti Kodrat smatra se zaštitnikom učenih ljudiOni koji žele da dobiju deo mudrosti ovog svetog čoveka na današnji dan treba da mu u crkvi zapale sveću i posvete mu ovu molitvu:

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply